Help! Ik weet niet wat te kiezen voor deze leeftijd.

Alright, ik ga hieronder even oplijsten WAT je best kiest voor WELKE leeftijd maar even eerst 2 kanttekeningen! 😉

1. Als je liever zelf snuistert ipv leest, dan kan je in het menu van onze website kiezen om te zoeken op leeftijd. Je krijgt dan enkel en alleen de producten te zien die geschikt zijn voor jullie.

2. We kopen ons aanbod zeer kritisch in op basis van een aantal pijlers. En één van de dingen die we belangrijk vinden, is dat een boek heel breed ingezet kan worden. Voor meerdere doelgroepen in één keer. Want de realiteit is vaak dat je nu eenmaal meerdere kindjes in het gezin hebt OF dat de kindjes erg snel uit een bepaald boek groeien.

3. We beperken ons hier tot kinderen van 4 jaar omdat het voor deze leetijd vaak echt ploeteren is om een geschikt product te vinden. Ze kunnen immers niet zelf benoemen wat ze leuk vinden en/of nodig hebben. Bij 4+ kindjes is het al iets makkelijker om samen een boekenwinkel te ontdekken en samen te beslissen welke boekjes mee naar huis komen en welke boekjes bewust blijven liggen.

0+

Niet veel mensen weten dat je al met boekjes kan beginnen vanaf 0 jaar. Ook met voorlezen trouwens! Niets dan voordelen als je al vroeg begint met zo'n momentje in te bouwen in jullie routine samen.✨
Maar het meest 'evidente' om aan te bieden aan de allerjongste kindjes, zijn natuurlijk de stoffen knisperboekjes. Die kunnen mee in de buggy of in hun park.

Ook de badboekjes zijn écht voor INSTANT gebruik. Zo heeft je kindje iets om naar te kijken of mee bezig te zijn.

Last but not least, zijn de boekjes met vilten flapjes. Want na enkele weken is het eerste 'spel' dat je met je kindje kan spelen: KIEKEBOE!
Het lokt die allereerste lachjes uit en prikkelt kinderen enorm.

0,5+

Voor kindjes van een half jaar oud, koop ik zelf al niet meer de aller gemakkelijkste boekjes. Het is leuk om de stoffen boekjes en de boekjes met vilten flapjes, al eens aan te vullen met een schuifboekje, zoals in de 'Kiekeboe' reeks.
In het begin bedien je dit nog zelf en lijkt het net magie!

Ook kan je al beginnen met geluidenboeken en boeken met veel woordjes. Zo kan je ineens woorden benoemen en bouwen aan een rijke woordenschat.

1+

Rond 1 jaar is 'woordjes leren' echt een topprioriteit. En liefst van al ineens met de juiste lidwoorden er bij. Want dat is echt iets dat je door middel van herhaling dient te leren.

Start ook al eens met voorleesverhaaltjes. Zeker de boekjes met gaatjes in of andere interactieve elementen die op iedere pagina je kind verrassen. 
Zo is voorlezen ineens een pak interactiever.

1,5+

Op 1,5 jaar is jouw kind wellicht nog niet klaar om drie kwartier te luisteren naar de sprookjes van Grimm.😄 No worries! Dat is perfect normaal. Op deze leeftijd doe je je kind met NIETS meer plezier dan een boek dat ook een burcht kan zijn of een boek dat helemaal open klapt en open flapt.

Maar stevigheid is niet onbelangrijk. Want idealiter geef je je kind ook iets dat ze zélf kunnen ontdekken. Ga er soms eens bij zitten om mee te benoemen wat er te zien is op de prent en wat vragen te stellen om zo nog wat extra woordjes mee te geven.

Je zou ook al eens kunnen experimenteren met het toevoegen van informatieve elementen. Zeker als er ook nog een klein fantasie element in zit.

2+

Kinderen die naar de 2 jaar toe gaan, zijn DOL op iets drukkere prenten. Laat de boekjes met 1 element per pagina nu echt maar achterwege en laat je kind lekker de prenten ontdekken.

Ideaal nu, zijn zoekboeken. Zeker als ze lekker stevig zijn. Je kan ineens wat oefenen op voorlezen, dus ideaal zijn zoekboeken met een verhalend aspect.

Haal zeker ook je meest grappige prentenboeken van stal want dit zijn DE verhalen waarmee je toont dat boekjes en voorlezen echt dolle pret kunnen zijn.

Rond deze leeftijd komt er bij sommige kinderen ook wat angst op. Wat eerste boekjes over emoties zijn dus ook geen overbodige luxe.

2,5+

Ik zie veel ouders op deze leeftijd al doorspringen naar de meest loco voorleesverhalen en soms best teleurgesteld eindigen als hun kind geen interesse toont. Maar eigenlijk is er een kei leuke tussenstap: de korte, interactieve voorleesverhalen!

Wedden dat je kind hier wél in mee is? Het vraagt soms iets meer van de voorlezer maar ik beloof je: het gaat het waard zijn.

Koop zeker ook eens een leuke verhalenbundel in met een kort verhaaltje per pagina. Perfect als je het beu bent om iedere dag hetzelfde verhaaltje voor te lezen!

Op deze leeftijd worden 'emoties' ook steeds meer een thema. Hou het nog lekker concreet met een flapjesboek en ontdek de emoties op een kindergezichtje via een handig boek of kaartensetje. Dat maakt het een pak duidelijker voor de kindjes, waardoor hun woordenschat mooi kan groeien.

3+

Op 3 jaar is het AL fantasie wat de klok slaat. Ga eens voor een boek waar de kinderen zelf mee het verhaal bepalen, ter afwisseling.

Dit is de leeftijd waar er al wel eens vragen durven komen waarop jij als ouder OOK niet altijd kan antwoorden. En dan is het ZO leuk om een écht kapstokboek in huis te hebben dat je altijd kan bovenhalen als er een vraag komt. 
Tip: gebruik zo'n boeken ook als er een kindje in de klas ziek is geworden, iets breekt, of als een papa of mama bijvoorbeeld een kankerdiagnose krijgt. Zo kan je altijd een haakje vinden om duidelijk uit te leggen wat er aan het gebeuren is in het lichaam, zonder onnodig bang te maken.

3,5+

Ook nu nog zijn de meeste kinderen dól op boeken waar ze zelf medezeggenschap hebben. Maar je kan ook al eens experimenteren met vertelkaarten of woordenloze prentenboeken, waar je kind aan de hand van prenten, hélemaal zelf kan gaan bedenken.

Dit is ook hét moment om te starten met tekenboeken om de fijne motoriek te oefenen die tóch uitdagen en de fantasie prikkelen en net wat meer vragen dan enkel en alleen inkleuren.

4+

Rond 4 jaar duikt er hier en daar al wel eens een negatieve gedachte op. Onzekerheid, perfectionisme,... Daarom zijn boeken rond mindset en de thematiek van persoonlijke ontwikkeling écht heel herkenbaar voor kindjes in deze leeftijdscategorie.

Je mag op deze leeftijd écht extra stil staan bij het opbouwen van woordenschat rond emoties. Ook hier kunnen tools zoals een kaartenset of reflectiedagboek super hard bij helpen.