Wat voor welke leeftijd?
Hoe zoek je binnen ons aanbod de juiste materialen uit? Die vraag krijgen we vaak en we gaan heel graag samen met jou op zoek naar het perfecte boek of de leukste puzzel voor jullie kindjes, neefjes, nichtjes, klas,… Blijf die vragen dus gerust verder stellen.
We vinden het wel belangrijk om jullie ook tips mee te geven over hoe je zelf die selectie kan maken.
Eerst en vooral is het handig om wat inzicht te krijgen in wat er per leeftijd zoal speelt in een kinderhoofd. ( Belangrijk hier: we zijn geen kinderpsychologen, maar delen wel graag onze expertise. Die expertise = onze eigen ervaring en ondervinding + wat we lezen in hele dikke boeken over de ontwikkeling van kinderen 😊 )
We geven jullie per leeftijdscategorie ook graag onze favorieten mee.
Daar gaan we!
0-3 jaar
Kinderen van 0 tot 3 jaar zijn hele zintuiglijke wezentjes. Wat werkt goed? Voelboekjes, knuffels, geluiden, grote prenten. Maar daar stopt het niet. In deze periode wordt ( naast een enorm aantal andere dingen, baby’s en peuters hebben echt een heel druk leven ) het zaadje gepland voor een rijke taalontwikkeling. Hoe heb je daar als ouder een positieve invloed op? Door veel en op een hele normale manier tegen, en later met, je kindje te spreken. Maar ook door regelmatig voor te lezen. Voorlezen voor peuters en kleuters vinden we evident, maar ook voor onze baby’s is het van onschatbare waarde. We beginnen er vaak te laat mee.( Al is het nooit té laat om er mee te starten natuurlijk! )
Voorlezen is een waardevolle doorgaande lijn binnen taalstimulatie die met je kind kan meegroeien én evolueren.
Onze tips:
3-6 jaar
Voor 3 tot 6 jarigen gaat een hele fantasiewereld open. Ze verzinnen verhalen, eigen spelletjes, gaan op in rollenspellen en kunnen ook steeds beter samen spelen. Ze verkennen wat het is om vriendschap te sluiten, werken aan hun zelfvertrouwen en krijgen hun emoties al heel wat beter onder de knie. En ze gaan naar school natuurlijk!
Ze blijven genieten van luisteren naar verhalen, maar kunnen ze,( hoe fantastisch!), ook stilaan zelf lezen.
Onze tips:
6-8 jaar
wie 6 tot 8 jaar is wordt bedrevener in logisch nadenken en redeneren. Op deze leeftijd worden kinderen ook heel bewust van normen en waarden, ze ontwikkelen hechtere relaties en het zelfbeeld krijgt meer en meer vorm. Ze duiken dieper in specifieke interesses en onderzoeken die graag.
Onze tips:
8-12 jaar
Kinderen van 8 tot 12 jaar worden zich sterk bewust van zichzelf ten opzichte van de groep. Ze bouwen actief aan hun eigen identiteit. Ook de maatschappelijke betrokkenheid groeit sterkt. Ze redeneren én reflecteren en ontwikkelen een eigen mening.
Herinner je je onze doorgaande lijn nog? Want ook hier blijft het belangrijk: voorlezen!
Jij aan je kind, of omgekeerd. Of afwisselend. Maar niet per se om te oefenen, leg de focus vooral op genieten en op samen ontdekken.
“Wat heb jij gehoord? “ Dat is interessant, Ik heb het anders geïnterpreteerd” “ Misschien komt dat door mijn intonatie?” Zo creëer je verbinding, de kans op een goed gesprek én voer tot discussie 😉
Onze tips:
Wat ik er graag nog bij vertel:
-
Kinderen zijn natuurlijk het liefste bezig met wat hen oprecht interesseert, los van de leeftijd is het bij het kiezen van boeken of speelgoed dus ook belangrijk om een beetje te weten waar die interesse ligt.
Daarnaast wil je als volwassene graag ook iets nieuws aanreiken, een ideaal cadeautje combineert de beide. Geef bv. twee boeken, eentje dat gegarandeerd succes oplevert samen met een nieuw thema dat klaar ligt om te ontdekken. Je bevestigt én je stimuleert.
-
Leg de lat juist. Maar opgelet!
De lat van talig groeien
We hebben er als volwassenen een handje van weg om onze kinderen systematisch te onderschatten. De lat ligt goed als een boek eigenlijk iétsje te moeilijk is. Dat geldt zowel voor zelf lezen als voor voorlezen. Door het een klein beetje te moeilijk te maken geef je je kind een haalbare uitdaging. Een succeservaring ligt daardoor binnen handbereik, en lukt het toch niet? Dan ben je er als ouder als hulplijn. Het is een lastige evenwichtsoefening want té moeilijk werkt niet. Twijfel je? Vraag gerust advies.
Naast die lat willen we natuurlijk gaan voor zo veel mogelijk leesplezier. In de ideale wereld geven die twee elkaar een handje. Veel kinderen vinden lezen vervelend, we kunnen samen met hen onderzoeken wat hen, naast “ gewone “ boeken, wel pleziert. Dat kan bv. een tijdschrift zijn, of de voetbaluitslagen, of strips of TikTok reacties.
Als je die ingang gevonden hebt komt de lat weer om het hoekje kijken, ook bij deze laagdrempelige manieren van lezen mag/kan je uitdagingen creëren.
- Het ene kind is het andere niet.
Ieder op z’n eigen tempo. Dat wisten we al langer. Dat maakt leeftijdscategorieën ook relatief. Ontkracht dat alles wat we hier boven net vertelden? Misschien en ook weer niet 😊
Bij elk product op onze website voorzien we een korte beschrijving en een filmpje waarin je alles goed ziet. Zo kan je naast de leeftijdscategorie als richtingaanwijzer ook goed op je buikgevoel vertrouwen. En weet je het echt, echt niet?
Geen enkel probleem, daar zijn we mee begonnen: we beantwoorden al je vragen met plezier!