Mindset voor kinderen

Je hoort steeds meer en steeds vaker over mindset. Ik ben van nature een grote positivo maar toch heeft het ook mijn leven écht veranderd toen ik hier actief mee aan de slag ging. Heel veel volwassenen die bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling, werken ook aan hun mindset. En mij ga je nooit horen zeggen dat het ooit te laat is om hier mee te beginnen, maar ik vind het wél een beetje jammer dat we het niet veel eerder leren. Op school bijvoorbeeld. Hieronder lees je waarom!

Wat is mindset?

Mindset is het bewust worden van je gedachten en hoe deze jouw dag (en daaruit ook je leven) beïnvloeden. Je gaat merken dat mensen met een positieve mindset veel meer slagen in de dingen die ze ondernemen en dat mensen met een 'zwakkere' mindset vaak heel weinig zelfvertrouwen hebben en moeilijk oplossingen zien.

Waarom wil je deze skill aan je kinderen leren?

In een snel veranderende maatschappij wil je dat je kinderen veerbaar zijn. Dat ze na een tegenslag of een domper heel snel kunnen schakelen en hun blik opnieuw open stellen.

Je kan onmogelijk voor ieder probleem meteen een oplossingen vinden en dat is ook niet nodig. Maar wat kinderen met een goeie mindset wél kunnen, is de situatie analyseren en manieren bedenken om de oncomfortabele situatie ietsje aangenamer te maken.

Ze kunnen zichzelf bepaalde vragen stellen:

-Wat heb ik nu nodig?

-Wat zou het voor mij een beetje beter kunnen maken? Hoe kan ik van een 3 op 10 naar een 5 op 10 gaan?

-Hoe zou ik willen dat het wél verloopt? Wat is het meest goeie scenario?

-Kan ik een stapje nemen in die richting?

-...

 

Zie je ook hoe waardevol dit kan zijn?
Voor kinderen maar even goed ook voor volwassenen?

Dan is alleen de vraag: als kinderen dit niet standaard op school leren, hoe dan wel?

Boekentips om hiermee aan de slag te gaan

Ik koop heel actief kinderboeken en ander materiaal in rond dit thema. Zo heb jij thuis altijd het perfecte materiaal achter de hand om hier zelf mee aan de slag te gaan in de veilige thuisomgeving.

Ik zie wat het voor mij heeft gedaan en ik wil het liefst van al doorgeven aan heel veel andere (mini-)mensjes.

Daarom zijn dit enkele van mijn favoriete boeken over dit thema!

Superkrachten voor je hoofd

Hét boek om met oudere kinderen te werken rond hun eigen gedachten. Helemaal niet zweverig, maar super concreet en bijzonder hard toegespitst op de leefwereld van je zoon of dochter rond de 10 jaar. Ook iemand van 8 zou met dit boek al aan de slag kunnen. Bekijk zeker even het filmpje op de productpagina om een goede inschatting te kunnen maken van de moeilijkheidsgraad.

Felix zoekt geluk

Een wondermooie boekenreeks om met jonge kinderen te werken rond geluk. De boekjes kunnen vanaf 3 jaar en zijn nog fijn tot en met 5 jaar. Je krijgt altijd enkele korte voorleesverhaaltjes die aangevuld zijn met vragen, opdrachten, tips om een krachtige mindset rond geluk te bouwen!

Monkey Mind meditatiekaarten

Hoewel deze kaarten bedoeld zijn als leidraad voor meditatie-oefeningen, zijn ze ook perfect om aan mindset bij je kindjes te werken! Want in een meditatie-oefening moet je vaak de situatie omdenken. Je gaat van een situatie waar je bang bent bijvoorbeeld naar een fijne, aangename plek waar je je comfortabel zit. Je leert dat veiligheid vanbinnen zit en dat je hiervoor niet afhankelijk bent van je omgeving. Zo staat er op iedere kaart wel iets om rond te werken!

 

Zo, hopelijk krijg je hiermee al wat inspiratie!

Je kan zeker ook nog eens gaan snuffelen op onze pagina over dit thema om nog meer boeken te ontdekken! Klik hier voor de link.

Veel liefs,

Ilse

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd