Kinderboeken over oorlog

Ik krijg de laatste tijd bijzonder veel vraag naar boekentips over het thema 'oorlog'. En reken maar dat ik enkele tips heb, want boeken met een waargebeurd karakter zijn ook mijn favorieten!

​Toch is het héél belangrijk om een boek te kiezen dat past bij je kind.

​Want met deze thematiek kan het nogal snel iets té zijn voor de gevoelige zieltjes.

Je wilt vooral dat ze meegesleept worden in een verhaal, zich kunnen inleven in een situatie en zich kunnen inbeelden hoe het was voor een kind en hun ouders om midden in een oorlog te zitten.

​ Wat kon er wel en niet?

​ Waar is de oorlog begonnen?

​ Wie is de oorlog begonnen en wat was de visie hierachter?

​Wat betekent het om te moeten vluchten en al je hebben en houden achter te laten?

En nét DAT, doen deze boeken dus bijzonder goed! Kijk snel even mee.

Noem geen namen

Dit verhaal speelt zich af in het gekende Amsterdam tijdens WOII. Het verhaal begint met de geruchten over wat er in Duitsland aan de hand is en stuk voor stuk sluipt het kwaad ook Nederland binnen. Drie dappere dames riskeren hun leven om dat van verschillende Joodse kindjes te kunnen redden. De formule voor een ontroerend én spannend verhaal voor lezers vanaf 10 jaar (of ouder)!

Je kan het boek hier bekijken.

Morgen is een ander land

Bij oorlog hoort ook vluchten. Weg gaan omdat je in een bepaald land helemaal geen toekomst meer ziet en op zoek gaan naar een nieuwe plek. Hoe gevaarlijk die rit ook is. Michaël De Cock & Trui Chielens maken alle emoties zo écht dat je als lezer niet anders kan dan ontroerd te zijn. Een van de weinige 6+ prentenboeken om het thema oorlog aan te snijden!

Majoor Rosalie

Het onderwerp 'oorlog' is niet voor jonge kindjes. Er mag niet over gesproken worden, al staan alle kranten er nochtans van vol. Daarom leert deze dappere meid zichzelf lezen. Want alleen zo kan ze kaderen wat er rond haar aan het gebeuren is. Een prentenboekje voor lezers vanaf 8 jaar.

Je kan het boek hier bekijken.

Het Achterhuis

Het dagboek van dit dappere meisje is verschrikkelijk beroemd geworden. Maar deze geïllustreerde versie van de dagboekbrieven is zo pakkend! Zeker voor de visueel ingestelde kinderen is dit mogelijks nog interessanter om te lezen.

Met knappe beelden geven ze 'Het Achterhuis' erg waarheidsgetrouw weer. Je herkent bijzonder veel van de originele brieven in dit boek. Voor lezers vanaf 10 jaar die met de heftigheid van dit onderwerp om kunnen.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd