5 Tips: Educatief materiaal rond emoties

Op zoek naar goed educatief materiaal rond emoties? Prentenboeken, speelgoed of kaartensets over gevoelens? Dan hoop ik je met deze 5 tips met materiaal over emoties al een eindje op weg te zetten! ☺️

Emotiegezichtje

Eerst en vooral: ons emotiegezichtje. Een laagdrempelig product dat eigenlijk voor ieder kindje toegankelijk zou moeten zijn. We hebben dit kartonnen gezichtje zelf ontwikkeld omdat we weinig betaalbaar materiaal vonden met dit concept. 

Het zit super simpel in elkaar. Je krijgt een basisgezichtje waar je dan tientallen verschillende emoties op kan leggen dankzij de verschillende sets wenkbrauwen, mondjes en ogen.

Vrolijk, triest, onzeker, bang, blij, kwaad, gefrustreerd,... Er zijn massa's emoties waar kindjes op jonge leeftijd vertrouwd mee moeten geraken.
Het is niet alleen een kwestie van kunnen herkennen, maar ook een kwestie van kunnen benoemen.

En daar helpt dit gezichtje bij. In sommige gezinnetjes vertellen kindjes met behulp van dit gezichtje over hun schooldag en anderen halen het dan weer uit de kast als er iets heftig is gebeurd (of staat te gebeuren) in het leven van je kind.

Voor welke leeftijd kan dit gezichtje?

Leeftijd?

Met kindjes vanaf 5 jaar kan je dit gezichtje al echt gebruiken om te reflecteren over gevoelens. Hoe voelde je je na die opmerking? Hoe liet die droom jou voelen? 
Het is een zalige manier om even alle gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten en bijvoorbeeld ook eens wat dieper terug te kijken op een drukke schooldag zonder te vervallen in standaardvragen.

We hebben ook vrienden met kindjes van 3 jaar die dit gezichtje gebruiken. Daar gebruiken de ouders het echt vooral om emoties te oefenen. Hoe meer woordenschat omtrent emoties, hoe beter. 

 

Bliss Kids Kaartenset

Mag het gesprek over emoties ietsje dieper gaan? Dan zit je met deze Bliss Kaartenset goed. Ik heb werkelijk nog nooit een kaartenset gezien die zo veel thema's aankaart (hihi, woordmopje) op zo'n degelijke manier.

De kaarten en het bijhorende boekje gaan steeds over deze 7 grote levensthema's:

1. Nieuwsgierige blik naar jezelf

2. Omgaan met emoties

3. Omgaan met tegenslag

4. Van hoofd naar lichaam

5. Een positief zelfbeeld ontwikkelen

6. Een groeilanden ontwikkelen

7. Open & nieuwsgierige blik naar buiten

De thema's zijn stuk voor stuk vaardigheden die je niet altijd op school meekrijgt maar die wél heel belangrijk zijn voor de persoonlijke ontwikkeling. 

Op de kaartjes staat steeds een inspiratievraag of opdracht en met het boekje kan je dan lekker diep in dit thema duiken. Het is een set die zich dus heel goed leent voor oppervlakkig gebruik (bijvoorbeeld in de klas, aan het begin of einde van de dag) of net heel diepgaand (in een therapiesessie).

Leeftijd?

Afhankelijk van hoe diep je in de materie wilt duiken (of welke thema's je wilt behandelen), kan de set al vanaf 4 jaar. Ga je er echt dieper rond werken? Reken dan op een minimumleeftijd van 6 jaar.

 

Als verdriet op bezoek komt

Soms schieten woorden te kort...

Ik hoop oprecht dat je het nog niet hebt moeten meemaken, het moment waar je aan een kindje moet uitleggen dat er iets vreselijk is gebeurd wanneer je zelf nog met de tranen in je ogen zit en met een krop in je keel. Hoe begin je in godsnaam aan zo'n gesprek?

Dit boekje helpt je door moeilijke periodes en daarom is het ZO nodig om dit boekje in huis te hebben. Al ligt het in de onderste kastschuif of achteraan in het boekenrek, je zal blij zijn wanneer je het hebt. En als er iemand van je vrienden of familie in hetzelfde schuitje zit? Dan heb jij het allermooiste troostcadeau bij de hand.

Het fijne aan dit boek, is dat het over verdriet in het algemeen gaat. Je kan het dus ook gewoon gebruiken als je kind een pijntje heeft of om een andere reden een traantje laat.

Leeftijd?

Dit simpele voorleesverhaal kan al vanaf 3 jaar. Maar omdat het zo'n symbolisch boek is, is het ook nog een mooi geschenkje voor iemand van 5+.

 

Wat zijn emoties?

Dit boekje kan echt tellen qua basismateriaal. Het is een flapjesboek waar op iedere pagina enkele vragen staan over emoties. Super handig om echt concreet mee aan de slag te gaan!

Het zijn hele makkelijke, laagdrempelige vragen die je zelfs met kleutertjes al kan gebruiken. En dankzij de flapjes heeft het ook een zeker 'spelgehalte', vind ik persoonlijk.

Leeftijd

Dit boekje kan vanaf 3 jaar. Het heeft ook lekker stevige kartonpagina's! Je kan het nog gebruiken tot ongeveer 5 a 6 jaar. Daarna zal je meer hebben aan iets verdiepender materiaal.

 

Monkey Mind meditatiekaarten

Ik ben zelf ook een erg emotioneel persoon en de nummer 1 tip die ik heb om emoties een plaats te geven is: meditatie.

Je kan je enorm hard verliezen in emoties en dat is eigenlijk niet altijd zo handig. Want je emoties staan niet aan het roer van jouw schip.

Door middel van meditatie kan je even met een helikopterblik kijken naar de hele wirwar van emoties, ze er laten zijn zonder ze te proberen veranderen en dankbaar zijn. Want iedere emotie komt je iets vertellen.

Je vond de reactie van dat andere kindje duidelijk niet heel fijn. Wat is het net dat je zo boos maakte?
Op dat familiefeest wou je wegduiken in een hoekje. Wat was het net dat je zo liet voelen?

Op een hele feitelijke manier leer je kijken naar je gevoelens en op die manier helpen ze je om steeds dichter en dichter bij jezelf te komen en meer authentiek door het leven te kunnen gaan.

 Leeftijd

Een goeie leeftijd om te beginnen met meditatie, of dit althans een beetje te introduceren, is 3 jaar. Als je je kindje(s) op deze leeftijd al een beetje de basis meegeeft dan kunnen ze hier nog hun hele leven op verder bouwen! 

 

Snuffel zeker ook eens even rond bij de andere boekjes onder de categorie 'Emoties'. Die kan je terugvinden door te klikken op de tab 'Blik naar jezelf'. 

Of klik gewoon even hier voor de snelle weg!

Ook goed om te weten is dat ik bij alle boekjes een video maak. Zo kan je snel even het binnenwerk van het artikel zien en beter inschatten of het kan voor jouw kindje.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd