De zin en onzin van ‘babyboekjes’
Er worden de laatste jaren zo veel mooie spulletjes gemaakt voor baby’s. Ook boekjes! We noemen het babyboekjes. Je ziet ze in alle vormen, maten en kleuren. Je hebt stoffen boekjes met knispergeluidjes en een spiegeltje, je hebt badboekjes, voelboekjes met verschillende texturen,... Kortom, een ideaal cadeau! Toch?
Zinvol?
Is het zinvol om dit soort boekjes aan je baby te geven? Wel, je kind zal er zeker dol op zijn. Maar dat is het vast ook op z’n speelgoed of speelmat met bijtringen en verschillende texturen. Daarom hoeft het niet bepaald een boekje te zijn. Als je het doet als eerste initiatie met boekjes, dan zie ik er zelf de zin niet echt van in. Eigenlijk is er iets veel toffer! Lees even mee.
Boerderijdieren, olifanten of giraffen
Babyboekjes zijn vaak suuuuper mooi en kleurrijk geïllustreerd. Geweldig! Ik kan er vaak niet aan weerstaan en daarom hebben wij er ook enkele op onze webshop. Maar wat je niet mag vergeten is dat deze boekjes meestal heel taalarm zijn. Ik grap op mijn sociale media al wel eens vaker over hoe ieder babyboekje ofwel over de boerderij gaat ofwel over de dieren in Afrika of in de zoo.
Ieder jong kind kent de woorden ‘mama', 'papa', 'boom', 'koe’. Maar het is ook belangrijk dat je je kind woorden zoals ‘komkommer’ of ‘waterkers’ meegeeft. Eigenlijk is het veel zinvoller om met deze reden enkele boeken in huis te halen! Kies maar eens voor de boeken die nét wat te moeilijk zijn voor je baby. In theorie. Want eigenlijk zijn deze nét perfect.
Musti en het heremietkreeftje
Ik moet tijdens het schrijven van dit artikel heel de tijd terugdenken aan mijn papa die ons als peuter meerdere keren per week voorlas uit het boek ‘Musti en het heremietkreeftje’. Hij ontweek dat woord nooit. Gun je kinderen rijke taal. Ga die niet uit de weg. Je kan een woord of een zin nog altijd verduidelijken en heel veel bijvragen stellen om te zien of je kind mee is. Wij hebben geen moment getwijfeld over wat een heremietkreeftje nu net was omdat het zo duidelijk op de prent stond. Maar versimpel de woorden niet door zelf wat te verzinnen. Daar doe je je kind geen plezier mee.
Weg fantasie?
Er is altijd nog ruimte voor eigen inbreng en fantasie. Heel graag zelfs!
Alle boeken op onze webshop zijn vanuit dit oogpunt ingekocht. Hoeveel ruimte is er in een verhaal of boek voor interactie en fantasie van de luisteraar en/of de voorlezer? Ik geloof oprecht dat de tijd van stilzitten en zwijgen tot het verhaaltje uit is, voorbij gaat. De ouders van nu willen liever een interactief moment om samen te verbinden en om het woordenschat-pallet uit te breiden.
Vleesjeskinderen
Mijn collega en ik noemden het vandaag nog al grappend ‘De vleesjeskinderen’. Het zijn de kindjes die in de slager staan en zeggen: “Papa, ik wil dit vleesje en dat vleesje!”. Tegelijkertijd zijn er kindjes van de zelfde leeftijd die ook kunnen vragen naar de boterhammekesworst (al dan niet correct uitgesproken) of de salami. Eigenlijk zijn dit de taalarme kindjes vs. de taalrijke kindjes. Dat heeft niets te maken met arm of rijk zijn. Het heeft puur te maken met het al of niet uit de weg gaan van deze woorden bij baby's, peuters en kleuters. In het voorbeeld van de vleesjes gaat het MAAR over eten. Maar je ziet al van ver aankomen dat het pas echt lastig begint te worden als het gaat over iets zoals emoties. Welke kindjes zullen er sterker staan in het leven? De kindjes die alleen maar blij en verdrietig kennen? Of de kindjes die ook ‘machteloos’, ‘overweldigd’ en ‘gefrustreerd’ kunnen benoemen?
Boeken en leeftijden
Op het moment dat ik dit artikel schrijf, staat er nog maar 3 weken een knop op onze webshop om ‘op leeftijd te zoeken’ tussen de kinderboeken. En dat terwijl de website al meer dan een jaar online staat. Ik geloof niet echt in leeftijden op boeken plakken. De vraag is hoe jij een bepaald boek geschikt maakt voor een kindje van 1 jaar of 8 jaar. Natuurlijk heb je wel nog stevige en minder stevige boeken of kinderachtige en minder kinderachtige boeken.
Maar in regel is eigenlijk élk boek een babyboek. Zolang je het maar voorleest. Hoe enthousiaster hoe beter.
Dat is goed nieuws, want je bespaart er wellicht veel geld mee.
Niet onbelangrijk in deze tijden. 😉
Investeer liever in een goed boek voor je 3 of 5 jarige kind en zet je baby er bij. Maak werk van dat gezamenlijke voorleesmoment.
Want zo ontstaat er een magisch moment waar bijleren en genieten één kan worden.