Boekjes om te leren lezen

boekentips Educatief Leesboeken

"Mijn kind zit in het eerste leerjaar en leert net lezen. Met welke leuke boekjes kunnen ze oefenen?"

Dit moet zowat de meest voorkomende vraag zijn rond 15 september. 😅
Je krijgt van de juf of meester te horen dat het nu vooral oefenen geblazen is, maar... met wat oefen je? Wat zijn de leuke boekjes? En vooral: wat kunnen ze al?

Want je hebt misschien opgemerkt dat na enkele weken leesonderwijs een kleine basis is gelegd maar dat het arsenaal van woordjes voorlopig nog wel beperkt is tot een 3 a 10 woorden.

Daar kom je in boekenland natuurlijk niet heel ver mee, maar toch heb ik enkele leuke tips voor jullie!

Samen lezen

Samen lezen is zowat het meest motiverende wat je nu op dit moment kan doen. Want het meest frustrerende aan leren lezen is dat je het leukste van boeken wegneemt: het verhaal. In de eerste weken is lezen gewoon iets heel technisch en het is dus zaak om er de pret in te houden. 

Met een samenleesboek leest je kind de woordjes die hij/zij al kan lezen en jij leest de rest van het boek. Zo hebben jullie toch een fijn verhaal, én er kan volop worden geoefend.

Je hoeft dat trouwens ook niet altijd zelf te doen hoor! Misschien is er wel een oudere broer of zus die een boekje wilt lezen samen met de startende lezer?

 

Dit zijn enkele goeie samenleesboeken:

Aap leest een boek

Een geweldig tof, dun boekje waar je op iedere pagina een nieuw woordje leert. Dit woordje kan je dan meteen zelf lezen in de tekst op de pagina ernaast.

Aap leest een letter

 

Dit boek is een omnibus met allemaal korte dierenverhaaltjes. Wat staat er centraal in de verhaaltjes? De eigenaardigheden van de Nederlandse taal! Lange 'ij', korte 'ei', bepaalde klanken zoals 'ch', of 'sch' maar even goed ook de gewone letters van het alfabet. Een perfecte aanvulling op het leesonderwijs en hét ideale basisboek om op een speelse, fijne manier te oefenen met letters en woordjes.

Het is een goed boek om als ouder uit voor te lezen en je kind te laten aanvullen. De woordjes (of de letters) die je kind kan lezen, staan dan ook steeds vetgedrukt!

Het leuke hieraan is dat je alsnog korte, leuke verhaaltjes hebt!

 

Makkelijke leesboeken 

Leren lezen is ook gewoon veel oefenen. En we zijn allemaal begonnen op het niveau AVI start. Het is dus zeker geen overbodige luxe om wat leesboeken van dit leesniveau in huis te halen!

Dit is een leesboekje op niveau AVI start. De boeken van Vos & Haas zijn sowieso een dikke vette aanrader omdat ze zo veel mooie prenten bevatten. Het voelt daarom zelfs wat aan als een voorleesverhaal of prentenboek!

 

Groeiboeken

Wie ons al langer volgt, weet dat ik zelf grote fan ben van de groeiboeken. Voor veel kinderen is leren lezen iets waar ze erg naar uit kijken (zeker als nog meer mensen in het gezin graag lezen) en de teleurstelling kan dan ook groot zijn als je hen een dun, onaantrekkelijk leesboekje in de handen stopt dat meer lijkt op een folder dan op een boek.

Met groeiboeken heb je dat probleem niet. Groeiboeken zijn lekker dikke boeken die stijgen in leesniveau. Ze beginnen meestal op niveau AVI start (maar kijk goed op de achterflap, want sommigen beginnen op een ander leesniveau!) en bouwen op qua niveau.

Het zijn DE ideale boeken om iedere avond, na school nog een paar zinnetjes uit te lezen en op die manier doe je dan ook maaaanden met één boek. Schrik er dus zeker niet voor terug om te investeren in een paar groeiboeken want je haalt de waarde er dus dubbel en dik uit.

Nog een voordeel van groeiboeken is dat goede lezers zich niet geremd hoeven te voelen. Het kan snel gaan met die AVI niveau's en voor je het weet zit je kind rond Kerstmis al op een véél hoger leesniveau dan verwacht. Een groeiboek kan dan lekker uitdagen en zorgen voor extra stimulans!

Voor minder vlotte lezers, schrikt de dikte van een groeiboek vaak wat af. Dat is een kleine nuance die ik er wel graag bij maak. Voel dat dus goed aan bij je kind!

Een geweldig grappig leesboek dat gaat over de verschillen tussen een wolf en een hond. Wolf is wild en hond is tam. Of hebben ze misschien meer gelijkenissen? Het boek heeft allemaal korte verhaaltjes in één en stijgt ook in leesniveau.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om gebruik te maken van onze chat! We zetten je met plezier op weg! 

 


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

x